Khamis, 20 April 2017

POPIA PENKEK RANGGUP






Bahan-bahan:


Udang /ayam cincang halus2 ( 1/2 cawan )

Garlic powder ( 1 sudu kecil )
 
Daun bawang potong halus (1/2 cawan )

Brokoli dicincang halus ( 3 sudu besar )...... OPTIONAL..tak isi pun tak apa
 
Tepung jagung ( 4 sudu besar )

Garam ( secubit )

Gula ( secubit )

Lada putih ( 1 sudu kecil )

Mozarella cheese ....optional... ( secukupnya )

Telur ( 1 biji )






Cara buat:

1-Udang / ayam dicincang sampai halus

2- Daun bawang potong halus

3- Campurkan kesemuanya dalam bekas dan gaul .. sebatikan dengan rasa secukup rasa.

4- Isikan inti.. bahan yang lain sama sahaja saja hanya asingkan udang dan ayam

5- Nak campurkan isi sekali pun boleh. Saya asingkan sebab anak tak makan udang.

6- Jangan banyak sangat inti kalau nak lebih ranggup.





Dan tutup dengan sekeping lagi kulit popia, tekan-tekan ( cucuk ) dengan garpu supaya keluarkan 

udara. Dont worry inti tak tak akan keluar.






Angkat perlahan lahan , Dan goreng dalam kuali dengan minyak 3 sudu besar atau secukupnya, balik 

balikkan biar masak sekata.






Angkat dan toskan..

Tadaa!!.. lepas siap, boleh potong ikut sesuka hati anda..

Selamat mencuba..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...