Khamis, 20 April 2017

:: SIAKAP MASAK ASAM REBOS NENAS ::



Bahan-Bahan:

Ikan Siakap sekor - siang, potong dan cuci dgn asam jawa.. Perap dlm 10 minit baru bilas dan tos.

Lada Kering Kerinting - segenggam.. Buang biji, rebos dan pastu blend dgn air agak2 separuh blender tu.. Blend sampai bebetul lumat.. Pastu TAPIS.. Ambil air lada je.. hampasnya buang.. (atok tapis guna tapis kopi tu je, tapi pastu kena rendam dgn sabun tapis tu.. kalau tak, bebila buat kopi rasa lada karang.. hehehe)

Bahan Blend:
Bawang Merah 6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Halia besor ibu jari tangan
Kunyit Hidup besor kuku ibu jari tangan
(Blend sampai bebetul lumat dan hancur)

Air Asam Jawa - drpd setengah genggam asam jawa (jadikan satu mangkok air asam)
Gula Pasir 3 sudu besor
Garam dan ajinomoto
Nenas Masak - semangkok (potong kecik tipis)


Cara-Caranya:

Masukkan bahan blend dan air lada dalam periuk.. Biar mendidih.. Masukkan gula, garam dan ajinomoto.. Pastu masukkan ikan dan air asam jawa.. Gaul pelan-pelan biar mendidih.. Bila ikan mcm nak masak dah, masukkan nenas.. Biar reneh dgn api kecik lebih kurang 5-7 minit.. Hati-hati jgn gaul kuat-kuat nanti ikan hancur..

NOTE:
(1) Boleh tambahkan timun yg dibuang kulit dan biji dan dipotong panjang waktu masukkan nenas tu..
(2) Boleh guna ikan apa je ikut suka kita..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...