Khamis, 20 April 2017

:: BELACAN GORENG ::




BAHAN-BAHAN:


Belacan dihiris nipis2 mcm dlm gambar tu.. anggaran dlm 4 sudu besor
Bawang Besor 1 labu - potong bulat
Bawang Putih 1 ulas - hiris nipis
Lada Cili - 10 biji
Gula 2 sudu besor
Ajinomoto sikit
Minyak Masak 1 senduk



CARA-CARA:


Panaskan minyak dan masukkan bawang dan cili... gaul sampai layu.. Masukkan belacan... Goreng sampai belacan mula nak garing.. Masukkan gula dan ajinomoto.. Gunakan sudip, pecah-pecahkan cili padi tu... Bila belacan dah mula garing, matikan api.. Siap dah! Api jgn kuat2 sgt dan jgn lama atas api nanti belacan dgn gula jadi keras!!!! Saper x penah rasa, sekali rasa nak lagi.. Tak abes simpan peti sejuk, esok kompom cari lagi.. Try ler... Lepas makan, duduk tengok TV sambil cium tangan.. Syok woo.. hehehe..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...