Khamis, 20 April 2017

AYAM MASAK HALIA MADU



Bahan-bahan:

Ayam 1/2 ekor - potong kecik-kecik
Bawang merah 4 biji - hiris
Bawang putih 3 ulas - hiris
Halia separuh tapak tangan - hiris panjang halus2
Sos Tiram - 5 sudu besar
Sos Cili - 1 sudu besar
Cili Padi 3 biji - belah dua
Madu - 3 sudu besar (kalau takde boleh ganti dgn gula lebih kurang 3-4 sudu besar)
Ajinomoto
Serbuk lada hitam 1/2 sudu teh
Lemon 1 biji - jus sahaja
Tepung Jagung 1 sudu teh - bancuh dgn air sikit

Cara-caranya:

Panaskan setengah senduk minyak, tumis cili padi dan bahan2 yg dihiris sampai naik bau.. Masukkan ayam.. Gaul rata.. Pastu masukkan sos tiram dan sos cili.. Gaul rata sampai ayam masak.. Masukkan madu, ajinomoto dan servuk lada hitam.. Biar ayam bebetul masak dengan api sederhana... Bila dah masak, perahkan lemon dan masukkan tepung jagung.. Setel dah.. Makan dgn nasi panas2.. Takyah letak garam sebab sos tiram tu dah masin.. Kalau tekak rasa tak cukup masin, letak la sikit je eh..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...