Khamis, 20 April 2017

:: PADPRIK CAMPOR ::



BAHAN-BAHAN:
Ayam 1/4 ekor - potong kecik2 buang tulang.. Pastu letak garam dan serbuk kunyit, goreng 3/4 masak dan tos.
Sotong (agak2 nak banyak mana) - siang dan potong bulat
Udang (pun agak2)
Bawang Putih 4 ulas - cincang
Bawang Merah 5 biji - hiris
Bawang Besor 2 biji - potong bulat
Cili Padi 5 biji - belah dua
Kiub Tomyam Maggi 2 - bancuh air sikit
Sos Tomato 2 sudu besor
Sos Tiram 3 sudu besor
Sos Cili 2 sudu besor
Kicap Manis 2 sudu besor
Gula Pasir 2 1/2 sudu besor
Ajinomoto
Minyak Masak 1 senduk

Kacang Panjang 4 batang - potong panjang 2 inci
Carrot 1 batang - potong panjang
Cauliflower - jadikan kelopak kecik (agak2)
Putik Jagung 5 batang - potong serong
Daun Limau Purut 5 helai - ramas
Serai sebatang - ketuk
Tomato 1 biji - belah 4

CARA-CARANYA:
Panaskan minyak dgn api besor sampai bebetul panas.. Masukkan serai, bawang putih dan bawang merah.. Tumis sampai naik bau.. Pastu masukkan kacang panjang dan carrot.. Goreng sampai kacang dan carrot tu mcm garing... Masukkan bancuhan kiub tomyam, bawang besor, cili padi, daun limau purut dan semuaaaa sos yg ada.. Gaul sikit.. Masukkan gula dan ajinomoto.. pastu masukkan cauliflower, putik jagung.. Masukkan ayam goreng tadi, sotong dan udang... Bior dlm 5 minit.. Api kecikkan.. Last skali masukkan tomato.. Resipi ni tak guna garam eh.. Siap dah!! Kalau nak banyak kuah, tambah ler air sikit.. Pepandai ejas rasanya... Jangan masak sotong lama sgt, nanti sotong tu kenyal mcm sipor jepon..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...