BAHAN-BAHAN:
Paru 1/2 kg - rebus seketul2 tu dgn halia dan garam sikit sampai masak, angkat dan tos.. Bila dah sejuk, potong ikut saiz suka camne.. nipis2.. pastu perap dgn 1 sudu makan serbuk kunyit dan garam sikit sea 1/2 jam.. Dah siap perap, goreng dgn minyak banyak sampai garing.. Angkat dan tos..
Bahan Blend:
Lada Kering segenggam - buang biji, rebus dan tos.
Bawang Merah - 5 biji
Bawang Putih 4 ulas
Halia sebesar ibu jari
Serai sebatang
Sos Tomato 4 sudu makan
Kicap Manis 2 sudu makan
Gula Pasir - 6 sudu makan
Gula Melaka - 3 sudu makan
Garam dan Ajonomoto sikit
CARA-CARANYA:
Guna semula minyak goreng paru tu.. Guna dlm 2 senduk.. Bila minyak dah panas, masukkan gula sikit... Pastu, masukkan bahan blend dan gaul sampai garing.. api jgn besar sgt.. Gaul penpelan.. Bila dah garing dan terbit minyak, masukkan gula pasir dan gula melaka.. Gaul lagi.. Api make sure kecik eh.. Gaul sampai bebetul garing... Masukkan sos tomato dan kicap manis.. Letak garam dan ajonomoto... rasakan manis masinnya.. Last skali masukkan paru yg dah goreng tu.. Gaul sebati... Siap!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan