Khamis, 20 April 2017

:: THAI CHICKEN CASHEW NUT ::


Bahan-bahan:

Ayam (bahagian dada) - 2 keping (potong kecik2 dan gaul dgn tepung jagung.. goreng sampai garing, toskan)
Gajus Mentah - 1/2 mangkok (goreng garing dan tos)
Lada Kering - 10 tangkai (buang biji, gunting serong besar2 dan goreng dlm 7 saat, kemudian tos)
Daun Bawang - 2 tangkai (potong 2 inci)
Gula Perang - 1 sudu besar (boleh ganti gula pasir)
Sos Ikan - 1 sudu besar
Sos Tiram - 1 sudu besar
Kicap Cair - 1 sudu teh
Serai - sebatang (diketuk)
Daun Limau Purut - 2 helai (hiris halus)
Minyak sikit

Bahan Hiris:
Bawang Merah - 4 biji (potong kasar)
Bawang Putih - 3 ulas (ketuk)
Bawang Holland - sebiji (potong wedges pastu potong dua)
Lada Hijau - 3 biji (potong serong kasar)

Cara-Caranya:

Panaskan minyak.. masukkan semua bahan hiris, serai dan daun limau purut.. Biar garing.. Masukkan semua sos.. gaul rata.. Masukkan gula perang.. Gaul sebati... Boleh masukkan ayam.. Gaul sampai semua sebati.. Akhir sekali, masukkan gajus, lada kering dan daun bawang.. gaul lebih kurang.. Matikan api.. Setel!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...