Ikan Kembong - 3 ekor digoreng garing dgn garam dan kunyit (kemudian buang tulang dan hancurkan kasar)
Belimbing Buluh - 20 biji
Cili Padi Merah - 15 biji
Bawang Merah - 4 biji
Bawang Putih - 2 ulas
Kelapa Parut - segenggam setengah (dijadikan kerisik.. Tak perlu tumbuk sampai keluar minyak.. Cukup sekadar hancur je kelapa parut yg dah disangai kekuningan tu)
Gula Pasir - 1 sudu besar
Ajinomoto - sedikit
Garam - secukup rasa
Cara-caranya:
Didihkan air, rebus bawang merah, bawang putih dan cili padi lebih kurang 5 minit.. Pastu masukkan belimbing buluh.. Biar dalam 2 minit, angkat dan tos sampai kering..
Guna lesung, tumbuk bahan yg direbus sampai hancur.. Masukkan garam, ajinomoto dan gula.. masukkan ikan goreng dan kerisik.. Tekan-tekan dengan anak lesung sampai sebati..
Rasa masin manisnya.. setel!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan