SOMTAM MANGGA
Bahan-bahannya;
3 biji mangga muda jenis epal (kurang
masam)- sagat halus
3-4 tangkai kacang panjang- potong dalam 2 inci
1 biji buah tomato-potong baji
4 biji cili padi- nak pedas boleh tambah lagi
2 peket kecil udang kering-goreng tanpa minyak-saya guna microwave jer..
1/2 cawan kacang tanah- goreng tanpa minyak
2 sudu gula somtan (Rujuk gambar di bawah)
Sos ikan secukupnya.
2 biji limau nipis- ambil airnya.
Cara-cara menyediakan somtam;
Masukkan cili padi dalam lesung- lenyekkan atau tumbuk manja
Masukkan udang kering-tumbuk manja
Masukkan kacang panjang- tumbuk manja
Masukkan tomato baji- tumbuk manja
Masukkan gula somtam-lenyekkan semua bahan. Masukkan sos ikan dalam 2 sudu.
Masukkan asam limau.
Tuangkan kesemua bahan tumbuk kedalam bekas berisi parutan mangga. Rasakan biar masin, manis dan masam secukupnya.
Masa hidang, taburkan kacang tanah.
_________________________________________________________________________________
KERABU SOTONG SUHUN
Bahan-bahan:
1. serai
2. bawang merah kecik n bawang putih
3. cili api
4. sos nampla
5. gula
6. air limau nipis
7. daun ketumbar /daun sup
Cara:
Kacau bahan tu...jgn lupa rebus sotong dulu. Jangan lama2 nnt sotong jd liat..
_________________________________________________________________________________
KERABU EPAL HIJAU
Bahan-bahan:
3 biji epal hijau *
segenggam udang kering (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
1 batang serai*
5 helai daun limau perut*
6 biji cili api*
Perahan limau/lemon
Garam dan gula secukup rasa
sedikit kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
Cara:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dihiris halus.
2. Campurkan semua bahan-bahan tersebut.
Digaul rata agar bercampur.
3. Akhir sekali taburkan dengan kacang tanah
yang ditumbuk tadi. Siap untuk dihidangkan.
_________________________________________________________________________________
KERABU UDANG
Bahan-bahan:
Serai
Bunga kantan
Tomato
Timun
Udang rebus
Sos nampla
Limau nipis
Garam
Gula
Letak sayur apa yang sesuai
Cara:
Masukkan semua bahan-bahan tadi, gaulkan n siap!
_________________________________________________________________________________
KERABU MANGGA BERSAMA LIMAU BALI
Bahan-bahan:
2 bj - mangga muda (potong halus memanjang)
1/2 bj - limau bali(ambil isinya)
3 ulas - bawang putih
5 bj- cili padi
2 sb- udang kering
2 sb- gula siam (warna kuning)
1 bj- bawang besar sos nampla @ sos ikan
segengam kacang tanah yg telah di goreng ..(tumbuh kasar)
segengam ikan bilis ..goreng
Cara-cara:
1. cili padi, udang kering, bwg putih ditumbuk kasar..
2. masukkan gula siam..tumbuk lagi.
3. kemudian masukkan sos nampla.. gaulkan bahan tadi dgn mangga dan limau bali tadi..
4. tabur kacang goreng, ikan bilis goreng dan bawang besar sebagai pelengkap..
_________________________________________________________________________________
KERABU SAYUR
Bahan-bahan:
Bahan A:
1 ikat pucuk paku direbus dan dihiris
1 ikat daun kesom dihiris
1 mangkuk taugeh dibuang ekornya
6 batang kacang panjang dihiris 1/4 inci tebal
6 batang kacang botol dihiris 1/4 inci tebal
Bahan B:
4 ulas lada merah
4 ulas cili padi
sebesar ibujari belacan
sedikit garam dan gula
Bahan C:
Semangkuk santan pekat dididihkan sebentar
Bahan D:
1 labu bawang besar dihiris dan dibakar sehingga layu
Bahan E:
Kerang rebus secawan
2 sdb kerisik
Cara:
1. Bahan B dikisar sehingga lumat.
2. Campurkan semua bahan dan dikacau sehingga rata.
3. Masukkan dalam peti ais sebelum dimakan bersama nasi. Boleh juga diperah sedikit air limau kasturi jika mahu.
_________________________________________________________________________________
KERABU PUCUK ULAM RAJA
Bahan-bahan:
1 cekak daun ulam raja (dihiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji limau nipis (diambil jus)
garam, gula dan perasa secukupnya
1 cawan kelapa parut putih
Bahan tumbuk:
sejemput ikan bilis (saya goreng tanpa
minyak sekejap)
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci belacan
Cara:
1. Daun ulam raja dihiris halus.
2. Tumbuk bahan tumbuk sehingga lumat,
masukkan kelapa parut dan tumbuk
lagi sehingga separa lumat.
3. Campurkan kesemua bahan yang
dihiris di dalam satu bekas. Campurkan
bahan-bahan tumbuk tadi.
4. Perahkan jus limau dan perasakan
garamnya. Apabila sudah cukup mesra
gaulannya, bolehlah dihidangkan.
_________________________________________________________________________________
KERABU PERUT
Bahan-bahan:
250gm perut lembu-direbus sehingga lembut
tomato
bawang merah
daun selom-dihiris
kerisik kelapa
garam
gula secukup rasa
air perahan limau nipis
lada merah-dihiris
sedikit serbuk lada hitam
Cara:
Campurkan dan gaul sebati semua bahan-bahan
Sedia untuk di hidangkan
_________________________________________________________________________________
KERABU SOTONG
Bahan-bahan:
5 ekor sotong – potong cincin
1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
2 batang serai – dihiris halus
5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
3 sudu besar sos ikan
1 ½ biji limau nipis – ambil jus nyer
Sedikit daun ketumbar – dihiris
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara:
1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
_________________________________________________________________________________
KERABU DAUN SELOM
Bahan-bahan:
1 ikat daun selom - dipotong
5 biji bawang merah kecil - dipotong halus
1 cawan santan )
1/2 cawan kelapa parut )
3 biji cili besar ) di kisar kasar
1/2 belacan )
1/2 sudu kecil garam )
Cara:
Gaul semua bahan yang telah di kisar dengan daun selom. Rasa and make sure cukup masinnye. Kalau nak pedas, boleh tambah cili padi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan