SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH
Resepi
-1 cawan belimbing rebus hitam
- cili padi secukup rasa pedas
-15 ulas bawang kecik merah
- 1 1/2 - 2 cawan bilis (tumbuk kasar)
- 1 cawan minyak utk menumis
cara
~tumbuk lumat bawang - cili - belimbing rebus
~ gaul rata dengan bilis
~ tumis hingga garing dan naik minyak
makan dgn nasi putih + sambal + ulam + ayam/ikan/telur/ daging goreng
_________________________________________________________________________________
SAMBAL IKAN & KELAPA (SAMBAL NASI KERABU)
Resepi
-1 cwn kelapa parut
-1 cwn isi ikan bakar (tumbuk)
-1/4 cawan halia (racik & tumbuk)
-1/4 cawan serai (racik & kisar)
-1/2 cawan bawang kecik(racik& tumbuk)
- gula & garam secukup rasa
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
Cara:
-gorengkan kelapa parut hingga ringan dan kering
-masukkan semua bahan kecuali lada hitam dan goreng hingga bawang agak layu
- boleh tumbuk kalau suka klapa yg lebih halus
-nak mkn gaul dgn lada hitam
makan dgn nasi putih + sambal + budu + ulam + ayam/daging bakar
_________________________________________________________________________________
Sambal Belacan Brunei
Bahan-Bahan
1) 10 biji cili Thailand merah
2) 10 biji cili Thailand hijau
3) 1 inci belacan
4) 1/2 biji bawang besar hiris
5) 2 ulas bawang putih hiris
6) 1 sudu air asam jawa pekat
7) Sedikit minyak
8) Garam dan gula
Cara Membuat
1) Panaskan sedikit minyak, dan gorenglah cili merah, hijau, bawang besar dan bawang putih sehingga wangi dan layu.
2) Kemudian masukan belacan yang telah di hancurkan dan goreng lah dengan api yang agak perlahan (Seketika sahaja).
3) Apabila sudah masak semua boleh lah diangkat dan toskan
4) Masukan bahan goreng ni dalam pengisar kering dan kisar seketika (Jangan hancur sangat)
5) Akhirnya, tambah garam,gula dan air asam jawa
6) Hidangkan dengan ulaman kegemaran.
_________________________________________________________________________________
SAMBAL TOK TOK
Segenggam ikan bilis, basuh goreng garing
Sebiji bwg besar hiris kasar*
15bj cili api (boleh tambah atau kurangkan)*
2 btg cili merah patah 2*
Sesikit belacan (optional)*
Sedikit asam limau
Goreng semua bhn * hingga layu
Agkat & tumbuk bersama ikan bilis.
Boleh tmbah sesikit gula & garam kalau suka.
_________________________________________________________________________________
PES TOMYAM
Bahan-bahannya:
2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam
Cara-caranya:
1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.
2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.
4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil.
_________________________________________________________________________________
CILI JERUK
Bahan-bahan
.1/2 botol cuka buatan
.1 sudu makan gula
.Sedikit garam
.15 biji cili hijau
Cara-cara
.Basuh cili hijau dan toskan
.Potong cili hijau (jangan nipis sangat) dan ketepikan
.Masukkan cuka, gula dan garam dalam periuk
.Didihkan sebentar dan tunggu sejuk
.Masukkan cuka yang siap sejuk dalam balang
.Masukkan juga hirisan cili tadi
.Tutup rapat-rapat balang dan simpan dalam peti sejuk
.Atau boleh terus dimakan bersama mee @ kuey teow goreng
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
RESEPI AIR ASAM BERKERISIK
Bahan-Bahannya:
** 3 biji cili merah
** 15 cili api
** 1 sudu makan belacan bakar
** 2 sudu teh garam
** 2 sudu teh gula
2 biji tomato - dibelah dua dan dihiris nipis
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris nipis
1 sudu makan kerisik
1 biji cili merah - dihiris bulat nipis
2 atau 3 biji limau kasturi - diambil jusnya. Kulitnya dihiris-hiris
2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air masak - gaul dan asingkan bijinya.
Cara Membuatnya:
Di dalam lesung, tumbuk bahan ** hingga lumat.
Masukkan cili merah hiris. Lenyek-lenyekkan aje.
Masukkan bawang besar. Tumbuk manja-manja aje.
Masukkan tomato. Lenyek-lenyekkan aje.
Masukkan kerisik ke dalam air asam.Kacau rata.
Masukkan bahan tumbuk, gaul rata.
Masukkan jus limau kasturi dan kulitnya yang sudah dihiris. Gaul rata.
Hidangkan bersama ikan bakar... Memang sedap...
_________________________________________________________________________________
SAMBAL SOS KARIPAP/POPIA
BAHAN NYA :
800 GRAM GULA PASIR
500 ML AIR
200 GRAM GULA TIMBANG HITAM (DARK BROWN SUGAR)
3 KILO CILI BOH TANPA CUKA
GARAM JIKA SUKA
CARA NYA :
MASUKKAN KESEMUA BAHAN KEDALAM PERIUK ATAU GUNAKAN PERIUK NASI ELEKTRIK SEPERTIMANA YANG TELAH PUAN DIWI TAIB GUNAKAN.
KEMUDIAN DIMASAK SEHINGGA MENDIDIH. JIKA AGAK PEKAT BOLEH TAMBAHKAN LAGI DENGAN SEDIKIT AIR JIKA SUKA. JIKA AGAK PEDAS BOLEH TAMBAHKAN LAGI DENGAN SEDIKIT GULA PASIR BERGANTUNG PADA SELERA MASING - MASING.
HIDANGKAN BERSAMA ROTI BOYAN, KARIPAP INDIA, POPIAH GORENG, POPIAH BASAH, KEROPOK LEKOR DAN SEBAGAI NYA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan