BAHAN -BAHAN
ayam (potong kecik2..baru sedap.
Nak tambah seafood mcm udang dan sotong lagi SEDAP.
Sebiji bawang besar (hiris) nak lagi sedap guna bawang holland
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang Serai (ketuk dan hiris menyerong)
6 helai daun limau purut (buang urat tengah untuk elakkan pahit,petua saya)
Lengkuas (hiris)
Cili padi (ketuk)
Akar ketumbar
Sayur (bunga kobis,putik jagung,carrot,tomato,cendawan)
Nota : nak tau x kat mana rahsia sedap kat akar ketumbar dan lengkuas..Ni salah satu petua sedapkan tomyam tau
ayam (potong kecik2..baru sedap.
Nak tambah seafood mcm udang dan sotong lagi SEDAP.
Sebiji bawang besar (hiris) nak lagi sedap guna bawang holland
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang Serai (ketuk dan hiris menyerong)
6 helai daun limau purut (buang urat tengah untuk elakkan pahit,petua saya)
Lengkuas (hiris)
Cili padi (ketuk)
Akar ketumbar
Sayur (bunga kobis,putik jagung,carrot,tomato,cendawan)
Nota : nak tau x kat mana rahsia sedap kat akar ketumbar dan lengkuas..Ni salah satu petua sedapkan tomyam tau
Bahan B
Pes tomyam botol kecik je tau (seriuss pes ni super2 sedap !kena try) (kalau takdak brand lain pun boleh je tapi kureng sikit la rasa dia)
Pes cili thai (kat aeon ,tesco,tf ada juai)
Susu cair sejat
Daun ketumbar (hiris)
Nota : dan akhir sekali semua di atas adalah bahan rahsia sedapkan tomyam..tu daun ketumbar ye jgn tertukar dengan daun sup pula hahaha..
Pes tomyam botol kecik je tau (seriuss pes ni super2 sedap !kena try) (kalau takdak brand lain pun boleh je tapi kureng sikit la rasa dia)
Pes cili thai (kat aeon ,tesco,tf ada juai)
Susu cair sejat
Daun ketumbar (hiris)
Nota : dan akhir sekali semua di atas adalah bahan rahsia sedapkan tomyam..tu daun ketumbar ye jgn tertukar dengan daun sup pula hahaha..
Masukkan akar ketumbar..cuci bersih2 dulu ye..sebab apa masukkan akar dia?ni la flavour sebenar kesedapan tomyam.
Bila air mendidih..Masukkan ayam terlebih dahulu,Hingga ayam bertukaq warna putih.sedap..Ni cara saya..Cuba ya
Masukkan semua bahan hiris dan,bahan ketuk tadi..
1. Kacau sebati
2..Masukkan satu botol pes tomyam tadi..Saya guna yg botol kecil je halus je botol dia..kalau guna yg botol besar anggaran dalam 5-6 sudu besar tau.
3.Masukkan 4 sudu kecil pes chili thai
4.Kacau sebati masa ni boleh masukkan garam,dan serbuk perasa secukup rasa
2..Masukkan satu botol pes tomyam tadi..Saya guna yg botol kecil je halus je botol dia..kalau guna yg botol besar anggaran dalam 5-6 sudu besar tau.
3.Masukkan 4 sudu kecil pes chili thai
4.Kacau sebati masa ni boleh masukkan garam,dan serbuk perasa secukup rasa
Masukkan sayur
Bila
dah mendidih..masukkan sedikit susu cair sejat.jangan banyak dalam 4
sudu besar .kacau sebati..terus tutup api ya..akhir sekali tabur daun
ketumbar ya..tak perlu perah asam limau..pes ni dh secukup rasa masam
dia..
Nota : ni rahsia penyedap tomyam jugak..Kalau tak kena dengan tekak jgn buh..terpulang pada anda.
Nota : ni rahsia penyedap tomyam jugak..Kalau tak kena dengan tekak jgn buh..terpulang pada anda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan