Khamis, 20 Julai 2017

Sanggar Pappek ( Pisang goreng penyet)






Resepi turun temurun masyarakat Bugis, Sanggar Pappek ( Pisang goreng penyet). 

Menu ni sangat popular di kalangan masyarakat Bugis di Sabah terutama di daerah Tawau Sabah. Sangattt sedap & simple jerr buat nya.



Bahan utama.

Pisang sanggar (Pisang Abu) yang mentah @ muda.


Kupaskan kulit Pisang. 

Cuci pisang yang di kupas tadi, toskan dan goreng sehingga kekuningan.


Penyetkan pisang yang telah Di goreng tadi seperti dalam gambar.

Kalau korang nak senang, X payah susah2, pakai pinggan duralex tu jer bagi penyet comfirm penyet sekata la pisang tu.
 
 

Lagi nipis lagi sedap bila masa nak makan nanti.

Goreng kan pisang yang dah di penyetkan tadi. Goreng sehingga garing or kekuningan.




Bahan untuk sambal.

Bahan A
 
Tomato (tomato kecik or besar pun boleh).

Bahan B

Belacan.
Cili padi.
Garam.
Aji.

Secukup rasa.

Tumis tomato (tomato jer tau)
Lepas tu korang tumbuk dan campur kan la sekali bahan B tadi dalam lesung tu. 



OK Dah siap untuk di hidang 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...