Khamis, 20 Julai 2017

SUP TULANG THAI


 BAHAN :

1kg tulang dan daging lembu
(rebus)
1 btg saderi (hiris)
3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 btg serai (ketuk)
1 btg lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut nak ltk berapa)
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

BAHAN TUMBUK :
 
Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
** Daun ketumbar dan lime juice 

CARA: 

👉Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.
👉Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2sdb rempah sup, (saya guna rempah mak Siti), masak sehingga naik bau .
👉Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang n lobak empuk.
👉Kemudian masukkan tomato, dan garam scukup rasa . siap .
👉Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice ...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...