Selasa, 25 Julai 2017

KERANG REBUS ALA THAI



CARA REBUS KERANG 3 SUKU MASAK (Perfecto)


Kerang wajib yg hidup ye
Didihkan air betul2 gelegak dulu
Baru masuk kerang pastikan tenggelam
Matikan api.
Tutup periuk 2 - 5 minit bergantung saiz kerang
Buang air. Tos kerang.
(Kerang tetap manis sbb otot dia x sempat keluarkan air manisnya. Teknik ni dinamakan Blanching)
.


Sos Pencicah

5 sdb nampla (sos ikan botol hijau kurang masin)
1 ulas bwg putih bakar
1/2 Bwg besar
1 Akar ketumbar
Cili padi thai secukupnya
2 sdb Gula

Tumbuk semua
Daun dan dahan ketumbar racik
2 sdb jus limau nipis
Bijan sangai
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...