Sabtu, 23 Julai 2016

SARDINE ROLL

Bahannya: 

Kulitnya:

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter
Sikit garam
Air sejuk dari peti ais 

Caranya: 
Gaul sikit garam dengan tepung gandum. Pastu masuk marjerin dan gaul rata dengan tangan sampai jadi serbuk roti. Masukkn air sikit-sikit sampai doh x lekat kat tangan, tp jgn terlalu lembik atau keras. Rehatkan kejap doh dlm 15 mnt. Tutup dengan kain bersih.

* 1 adunan doh boleh dapat dlm 16-17 biji sardin roll


Inti Sardin:

1 tin sardin
Bwg merah
Sikit cili kisar (kalau suka pedas)
Garam
Gula
Perahan jus limau 

Caranya:
Tumis bwg merah potong dadu /mayang halus sampai naik bau dan kekuningan. Masuk cili kisar... kacau kejap, dan masuk sardin.Masuk sikit garam, gula ,sikit perahan limau. Tambah sikit air dan biar kuahnya agak kering , masak api perlahan.












kredit to : LETS COOK & BAKE

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...