bahan2 :
ayam
cili kering
serbuk cili
serbuk kari daging
lada hitam
secukup rasa maggi
garam
telur
tepung gandum
tepung beras
cili tu sy basuh n goreng garing bg rapuh mcam kropok. nanti senang nak lumatkan, guna tangan je. klau x liat.. boleh gnti dgn chilli flakes klau ada
bahan perap..
2 sd srbuk cili
2 sd rmpah kari daging
1 sd secukup rasa maggi
1 sd lada hitam
sdekit garam
10 tgkai cili kering lumat. lbih lg extra pedass
perap lg lama, lg sedap meresap ke tulang tu... pecah kn telur 3 bji n gaul skali dgn perapan tu..
utk tepung.. sy sukat kan tepung gandum 2 sd, tepung beras 10 sd, skali kn dlam bekas. lumur ayam td sebati dgn tepung n bru la goreng.. sy guna periuk urk cpat masak n skata jer.. dlam 15 mnit jer dah masak.. n pstkn mnyak btul2 pnass mdidih tuu
ayam dah tmbul dah kurg mrncik mnyak , kira masak la tu. tebalik kn skkejap utk garing smula bhgian atas tu n bru akat tpis.. bgitu la sterus nya smpai hbis.
kredit to : fb/muhairy ery/resepi sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan