Sabtu, 19 Mac 2016

AYAM VARUVAL



1st perap ayam(separuh ayam ye) dgn ginger.garlic paste..s.kunyit..s.kari..dan garam..


Perap dlm satu jam..then blh grg mcm biase..deep fry ye..


Sediakan bhn2 utk varuval
Jintan besar dlm 4sudu besar 
B.putih dlm 15 ulas
daun kari
cili kering
B.besar 3..lg lbh lg sedap
Ginger garlic paste ckit
Tomato satu


Grg jintan besar(cek google name dia mmg ade dua option j.manis..j.besar.kalai dah konpius sgt..last2 choose j.besar..sbb dia besar😁😁😁😁) dlm minyak..ketepikan..


Goreng cili kering..b.putih dan daun kari..ketepikan jg..ni nak brp banyak pun blh..xkan pedas..and xkan ade bau b.putih..lg tambah..lg sedap..


Kite tumis ye skr..panaskan minyak ckit..tumis bawang besar..ginger garlic paste.dan tomato..tumis smpai bwang tukar kaler..


Dah tukar kaler..masukkan serbuk cili kering babas or blend cili kering pun blh..tmbah ikut tekak msing2 ye sis..varuval tak blh pedas sgt..nanti tak sdp..masak atas minyak je..jgn ltak air..air dari bwang tu pun dah cukup..dats y bwang kene lbh


Tambah garam dan gula..tunggu smpai garing dan pecah minyak ye sis..varuval kena garing dan mnis2 ckit.


Rasakan..then masukkan bhan2 yang kite goreng tadi..j.besar..cili kering..b.putih..dan daun kari..gaul..


Pastu masukkan ayam yang goreng tadi..gaul sebati..rasakkan lagi ye..kalau nak tambah bhan perasa..blh tambah lagi..


Dah siap..ttup api..senang kan..rasa pun marbelas tau sis2..boleh tabur daun pudina..daun ketumbar..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...