Sabtu, 19 Mac 2016

IKAN JENAHAK MASALA



ikan jenahak


Ikan dilumur dgn sedikit serbuk cili,sedikit serbuk kunyit dan garam.


Goreng hingga garing


Ikan yg siap digoreng


5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 batang cili hijau
Sedikit daun kari


6 sd mkn serbuk kari ikan, 2 sd mkn serbuk cili dan 1 sd mkn serbuk kari ayam dicampur sedikit air dan dijadikan pes seperti dlm gmbr.


Sedikit air asam jawa


Tumis halba campur dan 2 sd mkn halba saja. (Minyak kena lebih sikit)


Masukkan bawang merah,bawang putih,cili hijau dan daun kari.Kacau dan biarkan bawang layu.


Setelah bawang layu,masukkan pes rempah tadi.


Kacau rata dan biarkan pecah minyak.Masak dgn api yg perlahan.
 

Setelah pecah minyak,perasakan dgn garam.


Masukkan air asam jawa dan kacau.


Masukkan ikan yg siap digoreng tadi.Gaul rata.


Tutup api dan taburkan cili hijau dan sedikit daun ketumbar


Sedia dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...