ai keturunan jawa...tempe dan tahu memang tak boleh pisah...bukan la favorite tapi kalau ada lauk tahu tempe goreng cicah pulak dengan sambal kicap, perrgghhhh sape boleh tahan dek oiii....tapi mcm mna pon tahu tetap kurang dapat sambutan.
budak kecik, orang tua sekali pon klau ada tauhu diorg tak berapa nak makan...betul tak...
sebenarnya tahu boleh je di variasikan...
Ai suka tengok rancangan masak-masak..tak kira la mat salleh ke cina ke india ke..asal masak je mst nak tgk...nanti pepandaila tukar menu dia... dat day ai tgk dekat astro chaneel brapa xingat...dia masak tauhu....dia hancurkan then dia campur dengan onion, cili, saderi, n mcm2 lagi la then dia goreng... so ai pon try la buat kat rumah...wowwwww...superb....sedap...seriously...
so now ai jumpa someone yg shre resepi tauhu modern ni....lets try ok...
Resepinya:
200 g isi ayam atau udang
2 tiub tahu telur
4 ketul tahu biasa
2 biji telur
*Semua bhn di atas diblend halus.
1 biji lobak
2 biji cili merah
Sdkt daun sup
*Semua bhn dihiris halus
Caranya:
1. Semua bahan di atas yg tlh diblend dan dihiris dicampur dan digaul.
2. Masukkan sdkt garam, lada sulah dan sdkt serbuk pati ayam. Gaul lg sehingga semua bahan bercampur sebati.
3. Masukkan adunan td ke dlm loyang atau bekas. Panaskan periuk kukusan. Kukus dgn api sederhana selama 1/2 jam.
4. Sejukkan adunan sblm dipotong. Bila nak goreng, salutkan dgn telur dan gorenglah sehingga kuning keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan