Khamis, 7 Januari 2016

SAMBAL HITAM PAHANG


hai gaisss.. now ai nak share resepi sambal hitam.
orang cakap sedap sangat sambal hitam ni makan dengan nasik panas-panas...tapi ai tak pernah try pon lg...
ni ai ada dpt resepi dia dari group lain dn i mntak nak share...terima kasih tuan punya...nama dia dh lupa apa..


Bahan :


1. Ikan Bilis - 100gm
2. Cili Kecik - 7 ulas ( ikut nak pedas byk mana )
3. Belimbing Berebus - 1 sudu besar ( Agak2 nak masam mcm mana )
4. Bawang Besar - 1 Biji 
5. Minyak ( agak2 kesesuaian )

Cara :


Tumbuk Cili hingga lumat..
Masukkan belimbing berebus dan tumbuk lumat juga,,
selepas itu masukkan ikan bilis dan tumbuk ( tp jgn lumat,agak2 jer.. tumbuk kasar ) kemudian masukkan bawang pun tumbuk ala2 jer jgn lumat. Panas kan minyak dalam kuali dan goreng.
masa goreng tu kena selalu kacau supaya masak sekata dan jgn terlalu garing nanti "over cook" tak sedap plak..



Note : Makan nasi panas2.. perghhh... mmg cukup menyelerakan " Sekali Merasa Hati Terpikat " gituh..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...