Ahad, 10 Ogos 2014

ULAM - ITU LA NIKMAT DUNIA

salam hujung minggu....
uolls masih kat kampung ke dah balik 'sarang' sendiri?..cuti raya dah habis kot..orang semua dah seminggu naik kerja semula..after 2 week syawal, ha...malam ni i nak keluar pergi beraya lagii.. so mesti jumpanya rendang lagi..kuih lagi..

tengahari tadi i nampak mak i keluar dari kebun bawak jantung pisang homaigotttt1!!! teruja iolls...terus terbayang kat mata ni jantung pisang  rebus.waahh..pengsann mak nakk...terus oder kat mak i sambal asam...curlass kau mak i punya sambal asam...dah makan confem tak jumpa jalan balik.. 


ok now, turn i masak nasik, then bukak fridge keluarkan ikan...waahh ikan tongkol..goreng kunyit sedap ni...prepare la utk menggoreng...



owh, rupanya mak i dah plan nak masak pecel jantung pisang...utk uols yg tak tau ape tu masak pecal, haaa..kalau kat johor ni, femes kot masakkan tu..emmm maybe la makanan org jawa kot, sebab mak i kan jawa...so i ni ada darah jawa la..opkosss....hmm, ok jugak la masak pecel..so i terasa nak jugak makan ulam..apelagi, lari la masuk kebun jap, cari apa yg patut...and tadaaaaa...



ha, ni kenal tak..ini la dia namanya ulam raja..kalau orang jawa masak  urap, daun ni wajib ada...


yang ni, kami panggil daun cekor...nak masak pecel tadi, mesti ada daun ni dengan dia punya buah ada dalam tanah...cekor tu akan ditumbuk nak jadikan dia punya pes dalam masakan tadi tu...nantilah i ajar masak pecal..uols mesti suka..daun dia ni sedap jugak...crunchy..


ha ni kacang botol orang melayu panggil, tapi kitorg orang jawa panggil ciper, ha cmtula bunyi nya tapi ejaan dia tak sure..Kacang ni bagus tau dia ada vitamin A, logam2 kalsium dan zat besi yang penting untuk keutuhan tulang dan darah merah (hemoglobin).-hasil research google i..lalalalala



kacang panjang ni orang slalu buat masak..tp try la uols pelbagaikan buat ulam...ala, dalam nasik kerabu pon dia xmasak kan kacang ni..eehhh siyes sedap okeyy...

jap ea, cerita pasal ulam tadi...i tak percaya makan ulam ni akan dapat kulit yang cantik, makan tomato dapat kulit yang mulus..helllooo, i makan tomato gitu je dgn nasik ok...buat ulam..makan ulam lagi selera dr makan sayur yang dimasak..tapi muka i still BERJERAWAT!! huh.. so apa yg i percaya is, makan ulam ni dia memberi kesihatan dalaman..yela, kita ni perempuan kena la jaga badan..tak percaya sudah...hurm i sendiri tengah berexperiment dengan diri sendiri...when im 40 pon, i still nak bertenaga..boleh jogging, pergi gym semua..taknak la, umur baru 30++ dah sakit pinggang sakit lutut bagai..so, i sangat percaya dengan khasiat ulam...dia punya fresh, memang tak ada tandingan ye..

ok, back to cerita lunch tadi...so i continue buat samaal..menumbuk la...excersice jugak tu.... wahh, terasa lapar balik tengok sambal tu..


now, turn mak i masak pecal...bia dia masak pulak....
and ni la hasilnya lunch kami berlima...



boyfren i siap wasap, dia kata "u dah jumpa makanan macamtu ingat-ingat ea..1 pinggan skli makan..perut kawal ye..tak guna g gym hari2 pon kalau makan taknak jaga" whoaa, takot i gemok la tu... haha, i nak jadi macam mas idayu la yang..dah berumur pon badan still WOW...



cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...