hahaha.....akhirnya.....
dapat jugak resepi sizzling mee ni.... waaaa...sedap...jusco sizzling memang terbaekk and now dah ada resipi boleh buat sendiri memandangkan batu pahat tak ade jusco kan...tak kan nak ke jb semata-mata nak makan sizzling kan...mengada sangat lah..
ok now, come i share resepi yg i dapat dengan uolls...
::Bahan2 Mee::
200gm mi kuning leper
2 ulas bawang putih-diketuk dan di cincang
Sedikit minyak bijan
::Bahan2 Kuah::
(A)
3 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih –dicincang kasar
50 gm halia
80gm cili kering
100gm cendawan kering-basuh,dibelah 2 dan direndam
60gm kurma cina-dibelah 2
(B)
100gm sos tiram
30 ml kicap cair
30 ml kicap pekat
(C)
200 gm isi ayam- dipotong dadu
(D)
1 sudu besar pati ayam
1 sudu kecil gula
1sudu kecil lada sulah
Sedikit garam
(E)
1 liter air rebusan ayam (stok ayam)
(F)
Campuran air tepung jagung
(1 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air)
(G)
Hidangan bersama
1 biji telur
100gm sawi-dicelur dan ditoskan air
60gm daun bawang/sup-dihiris halus
30gm bawang goreng-ditabur sebagai hiasan
Hirisan cili jeruk
Sedikit minyak bijan
::Cara penyediaan::
• Panaskan minyak dalam periuk,masukkan bawang putih,halia,dancili hingga kekuningan. Selepas itu masukkan semua baki bahan A.Jika terlalu kering boleh tambahkan sedikit minyak.
• Masukkan bahan B,C,D dan E.Masak hingga betul2 mendidih.Akhir sekali baru masukkan air campuran tepung jagung
::Bahan2 Mee::
200gm mi kuning leper
2 ulas bawang putih-diketuk dan di cincang
Sedikit minyak bijan
::Bahan2 Kuah::
(A)
3 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih –dicincang kasar
50 gm halia
80gm cili kering
100gm cendawan kering-basuh,dibelah 2 dan direndam
60gm kurma cina-dibelah 2
(B)
100gm sos tiram
30 ml kicap cair
30 ml kicap pekat
(C)
200 gm isi ayam- dipotong dadu
(D)
1 sudu besar pati ayam
1 sudu kecil gula
1sudu kecil lada sulah
Sedikit garam
(E)
1 liter air rebusan ayam (stok ayam)
(F)
Campuran air tepung jagung
(1 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air)
(G)
Hidangan bersama
1 biji telur
100gm sawi-dicelur dan ditoskan air
60gm daun bawang/sup-dihiris halus
30gm bawang goreng-ditabur sebagai hiasan
Hirisan cili jeruk
Sedikit minyak bijan
::Cara penyediaan::
• Panaskan minyak dalam periuk,masukkan bawang putih,halia,dancili hingga kekuningan. Selepas itu masukkan semua baki bahan A.Jika terlalu kering boleh tambahkan sedikit minyak.
• Masukkan bahan B,C,D dan E.Masak hingga betul2 mendidih.Akhir sekali baru masukkan air campuran tepung jagung
::Cara penyediaan Mee::
• Cuci mee dan toskan.Panaskan “hot plate” sizzling dan tuangkan sedikit minyak bijan. Tumis sekejap bawang putih dan masukkan mee. Gaulkan seketika dan ketepikan
• Tuangkan kuah yang telah masak tadi ke atas mee dan pecahkan telur di tepi kuah.
• Hiaskan dengan bahan perhiasan lain.
• Akhir sekali,siram dengan sedikit minyak bijan sebelum diangkat untuk dihidangkan.
• Cuci mee dan toskan.Panaskan “hot plate” sizzling dan tuangkan sedikit minyak bijan. Tumis sekejap bawang putih dan masukkan mee. Gaulkan seketika dan ketepikan
• Tuangkan kuah yang telah masak tadi ke atas mee dan pecahkan telur di tepi kuah.
• Hiaskan dengan bahan perhiasan lain.
• Akhir sekali,siram dengan sedikit minyak bijan sebelum diangkat untuk dihidangkan.