Isnin, 28 Disember 2015

NASI PUTIH tapi SEDAP



1. Waktu masak nasi, tambahkan sedikit garam, dan minyak
masak, itu akan membuat nasi menjadi kenyal
2. Titiskan sedikti cuka di dalam air, dan hasil dari nasi yang
di masak akan menjadi wangi.
3. Sisa nasi dikukus sekali lagi dan taburkan sedikit garam,
akan membuat rasa nasi seperti nasi baru.


Tips Memasak Nasi
1. Cuci beras


cuci beras tidak boleh melebihi 3 kali, sebab
melebihi 3 kali akan membuat serat dalam beras hilang, dan
akan membuat wangi dari beras berkurang. Ingat jangan cuci
beras melebihi 3 kali.


2. Rendam Beras
rendam dulu beras yang ingin dimasak
dengan air dingin selama 1 jam. Dengan cara ni beras akan
menyerap air, dan setelah dimasak, nasi akan kelihatan sangat
penuh.


3. Perbandingan Beras dan Air


ketika di masak, perbandingan
beras dan air adalah 1:12. Boleh juga dengan jari telunjuk kita
sebagai tolak ukurnya, asalkan air sampai kubu pertama dari
jari telunjuk kita saja sudah cukup.


4. Tambah Wangi


kalau beras di rumah adalah beras yang
sudah sangat lama, jangan risau, beras lama setelah
dikukus akan tetap memiliki aroma yang sama dengan nasi
baru. Dengan 3 cara di atas, menambahkan sedikit garam,
maka beras lama pun akan menjadi nasi yang aromanya tidak
kalah dengan beras baru.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cerita lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...